Vores biler bliver klogere – nu bremser de selv

Intelligente bremser

De har været længe undervejs, og efterhånden kan det ikke ignoreres længere. Og det bør da heller ikke blive ignoreret. For vores biler bliver klogere, og vores rolle som chauffør bliver i virkeligheden mindre og mindre. Tanken bag er, at vi som mennesker fejler, og at disse fejl mindskes, hvis teknologien for lov at tage over.

Ét af de områder på bilen, hvor teknologien for alvor er ved at tage fart, er bremserne. Det er da også oplagt, eftersom teknologien råder over langt hurtigere reaktionsevner, end vi mennesker gør – og kan bilen være konstant opmærksom i trafikken, hvilket vi mennesker heller ikke kan. Dette vil betyde én ting: Klart færre ulykker.

Helt konkret, så består den nye teknologi i, at bilen bliver udstyret med en automatisk nødbremse. Det vil sige, at bremser bilen foran dig, så kommer det ikke an på din reaktionsevne, om du kolliderer. Det samme gælder, hvis du overser en person eller en cyklist.

Fornemmer du i øvrigt at dine nuværende bremser hænger en smule, eller at de trænger til at blive udskiftet, så find kvalitetsbremser til din bil online her.

Den automatiske nødbremse vinder frem 

Selvom teknologien hos de forskellige bilproducenter er af forskellige stadier, så har de alle en afgørende forskel. Nogle af systemerne kan bremse ved op til 40 km/t, hvis der skulle dukke en uforudset forhindring op. Ved højere hastigheder kan nogle systemer desuden vælge at afværge sammenstødet med en forankørende.

Det vil altså sige, at systemerne tager højde for mange forskellige scenarier; ergo er sikkerheden markant bedre, hvis en automatisk nødbremse er installeret.

Det er da heller ikke tilfældigt, at bremsesystemerne er markant stigende i popularitet, for der kan ikke sættes spørgsmålstegn ved, hvorvidt teknologien giver bedre sikkerhed. En undersøgelse viser nemlig, at næsten fire ud af ti bagendekollisionerne ville kunne undgås, hvis bremserne er installeret.

Nødbremsen blandt fremtidens sikkerhedskrav 

Som sagt, så er den automatiske nødbremse med til at sikre både os selv, og vores medtrafikkanter, når vi kører på vejene. Derfor er der da heller ikke nogen vej uden om for nye biler, og blandt andet Euro NCAP, som tester bilernes sikkerhed på et europæiske marked, forventer at teknologien er en del af bilen.

Fem stjerner gives naturligvis til bilerne, som møder de højeste af markedets sikkerhedskrav. Nu da teknologien er på markedet, så forventer Euro NCAP, som udfører sikkerhedstestene, altså at teknologien er standard. Uden nødbremsen giver de således ikke 5/5 stjerner ved test.

Mange andre teknologier forbedres også

Det er dog ikke kun den automatiske nødbremse, som er i teknologisk fremgang for vores sikkerhed. Faktisk er der flere andre teknologier, som også efterhånden er integreret på markedet for nye biler.

Eksempelvis er der en linjeteknologi, som muliggør det for at bilen, at læse vejes hvide striber. Krydses disse, vil bilen således være i stand til at alarmere chaufføren. Desuden kan den også i nogle tilfælde selv rette bilen op, og dermed fortsætte kørslen ubemærket.

Bliv den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*