Operationel leasing vs finansiel leasing af bil

Når du skal lease en bil skal du finde ud af, hvilke leasingkontrakt der passer til dine behov og ønsker. Der findes som udgangspunkt to forskellige leasingkontrakter, hvilke er hhv. en operationel leasingkontrakt eller en finansiel leasingkontrakt. Hvis du ikke har dybere kendskab til leasing, så kan det være svært at gennemskue, hvilke leasingkontrakt der passer bedst til dit behov og ønsker. Denne artikel har til formål, at hjælpe dig med at identificere en operationel leasingkontrakt eller finansiel leasingkontrakt, og vurdere hvilke leasingkontrakt der passer bedst til dit behov og ønsker.

Operationel leasingkontrakt

En operationel leasingkontrakt er den, leasingkontrakt du typisk ser i tv-reklamerne, og bliver foretaget hos bilforhandlerne på helt nye biler. En operationel leasing giver leasingtager total budgetsikkerhed, hvilke vil sige alle udgifter til reparationer, serviceeftersyn, bilsyn mv. Er alle nogle udgifter leasingselskabet skal betale i hele leasingperiode. Leasingtager skal dog stadig selv betale udgifter til forsikring, grøn ejerafgift og brændstof. En leasingperiode er typisk på 12-36 måneder, men kan sagtens være længere eller kortere, hvis det er leasingtagers ønske. I hele leasingperioden skal leasingtager betale en månedlig leasingydelse, samt en evt. engangsydelse. Når leasingperioden er slut, skal leasingtager blot aflevere bilen tilbage til leasingselskabet. Værditab og salg af bilen er begge leasingselskabets bekymringer ved en operationel leasingkontrakt.

Finansiel leasingkontrakt

En finansiel leasingkontrakt er den, leasingkontrakt der typisk bliver brugt på brugte biler, der har en markedspris på over 250.000 kr. Der kan være en del at spare på leasing af disse biler, og derfor er leasing i langt de fleste tilfælde mere attraktivt end at købe en brugt bil med en markedspris på over 250.000 kr. Med en finansiel leasingkontrakt skal leasingtager selv, betale alle udgifter der må være til reparationer, serviceeftersyn, bilsyn, grøn ejerafgift, forsikring, brændstof mv. En leasingperiode er typisk på 12-36 måneder, men kan sagtens være længere eller kortere, hvis det er leasingtagers ønske. I hele leasingperioden skal leasingtager betale en månedlig leasingydelse, samt en evt. engangsydelse ligesom ved operationel leasing. Med en finansiel leasingkontrakt skal leasingtage være opmærksom på restværdien i leasingkontrakt, og ikke blot vurdere leasingkontrakten ud fra månedlige leasingydelser, og engangsydelsen. Restværdien i leasingkontrakten er den pris, bilen skal sælges til når leasingperioden er slut. Hvis restværdien er sat for højt, så får leasingtager en ekstraregning, men hvis bilen bliver solgt for mere end hvad der står i leasingkontrakten, så får leasingtager penge tilbage. For ikke at få en ubehagelig overraskelse når leasingperioden er slut, er det en god ide at tjekke lignende leasingkontrakter, for at se om restværdien er realistisk i forhold til dem.

Bliv den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*