Nye regler gør, at man fra årsskiftet kan sætte sig bag rattet, selv hvis man kun er fyldt 17 år. Det kræver blot, at man har taget sit kørekort, hvilket nu er muligt for 17-årige, og at de samtidig har en ledsager med sig i bilen. På trods af bekendtgørelsen endnu ikke er trådt fuldstændigt i kraft, så forventes det at de nye regler er en kendsgerning fra og med 1. januar 2017. Det vil dog i første omgang kun træde i kraft som en 3-årig forsøgsordning.
Naturligvis er reglerne skærpede for de 17-årige, uerfarne billister, men formålet med ordningen er at tillade de unge at få træning og erfaring i at køre i bil, inden de bliver 18 år og må køre bil i trafikken alene uden ledsager. Idéen oprinder fra udlandet, hvor erfaringer har vist, at unge, som har haft erfaring med bilkørsel før de er selvstændige i trafikken, vil blive sikrere, og dermed bedre billister.
Krav til de 17-årige
Først og fremmest må den 17-årige først starte på køreskole, når han eller hun er 16 år og 9 måneder. Således må den praktiske køreprøve også først tage, når personen er fyldt 17 år. Samtidig skal forældrene tillade den unge at køre bil som 17-årig, da de stadig er i besiddelse af forældremyndigheden. Fra personen har bestået køreprøven, og til han eller hun bliver 18, må der således køres bil, så længe det med en erfaren ledsager ved siden af.
Det er desuden også et krav, at den 17-årige fortæller ledsageren om kravene, han eller hun skal udfylde for at fungere som ledsagende passager. Det skal i øvrigt kunne dokumenteres overfor politiet, at dette er blevet gjort, hvilket gøres ved at udfylde og medbringe en blanket, som kan findes på Færdselsstyrelsens hjemmeside.
Krav til ledsageren
Rollen og opgaven som ledsager indebærer, at man skal give den uerfarne billigt råd og vejledning, således at overblikket bevares hos bilisten. Netop derfor, er der, udover en række krav til den 17-årige, som gerne vil være bilist, også en række krav til den påkrævede ledsager. Disse krav er med til at sikre, at ledsageren er erfaren nok i trafikken til at fungere som ansvarlig i trafikken. Aldersmæssigt kræves det, at ledsageren skal være fyldt minimum 30 år.
Desuden skal han eller hun også have haft et dansk kørekort til kategori B, det vil sige almindelig bil, de seneste 10 år. I den 10-årige periode, må kørekortet altså ikke have været frakendt – uanset om det var en betinget eller ubetinget frakendelse.
Som fungerende ledsager er det vigtigt, at et gyldigt kørekort medbringes. Desuden er det også nødvendigt at medbringe det føromtalte blanket, hvis politiet skulle kræve at se denne. Derudover er det påkrævet at ledsageren til hver en tid kan overtage rattet på ansvarlig vis, hvilket eksempelvis indebærer et tilladt promille.
For at se mere om det nye tiltag eller for at få svar på spørgsmål, så har Rådet for Sikker Trafik stillet en hjælpsom hjemmeside til rådighed, for dem, som er interesserede i at vide mere.
Skriv en kommentar