Montering af anhængertræk: Det skal du være opmærksom på

Bildaek

Følgende artikel er udarbejdet og betalt af hjemmesiderne, der linkes til.

Har du længe overvejet at få monteret anhængertræk på bilen, så det er muligt at fastspænde hele familiens cykler bag på bilen med en solid cykelholder, eller vil du bare gerne kunne låne naboens trailer en gang imellem? Måske vil du gerne på kør-selv-ferie med en campingvogn spændt  bagpå? Uanset hvad kræver det et anhængertræk. Læs med her, så du er forberedt på priserne for montering, ligesom du kan finde ud af, hvad du skal være opmærksom på, når du bestiller montering af anhængertræk til bilen.

Hvor meget må jeg køre med?

Har du, som de fleste danskere, blot et almindeligt B-kørekort, er der et par ting, du skal være opmærksom på, før du bestiller et anhængertræk. Alle med et almindeligt kørekort må køre med både trailer og campingvogn. Det, der varierer, er, hvor tung en vægt du må køre med. Hvis du fik dit kørekort før maj 2009, gælder der andre lovkrav til den vægt, bilen må køre med, end der gør for bilister, der erhvervede deres B-kort efter nævnte dato. Præcis hvor meget, du må køre med, kan du læse på politiets hjemmeside.

På din bils registreringsattest står der, hvor tung en last bilen må køre med. Det er vigtigt, at det er din bils registreringsattest, du tager udgangspunkt i, da det er forskelligt fra bil til bil, hvor meget de kan og må køre med. Typisk må du dog køre med en vægt på omkring 750 kg. Det er vigtigt at vide, at dette opgøres som lasten og anhængerens vægt tilsammen. Bilen og anhængeren må desuden maksimalt veje 3500 kg.

Hvilket anhængertræk skal du vælge?

Der findes mange forskellige typer anhængertræk. Derfor bliver du nødt til at undersøge, hvilke modeller, der passer til din bil og dit behov. Ligeså skal du finde ud af, hvilke træk du må køre med. Først og fremmest skal du dog sørge for, at de overholder alle de gældende regler, der er for et anhængertræk – både her i Danmark, men også i Europa, hvis I overvejer at tage på kør-selv-ferie med campingvognen, camp-letten eller den nye Hitch Hotel, der også hægtes direkte på anhængertrækket.

Dernæst skal du overveje, om du ønsker et fastmonteret eller et aftageligt anhængertræk. Endvidere kan du vælge et justerbart anhængertræk, der kan justeres, alt efter hvad der skal hægtes på den. Den aftagelige mulighed er smart, men ofte vælger bilejere at få fastmonteret et træk, fordi de ikke orker bøvlet med at tage den af og sætte den på bilen. Kommer din last og anhængertrækket til at veje mere end 750 kg, bliver du nødt til at få monteret et træk med bremser på bilen. Kører du rundt med en campingvogn eller en trailer med indbyggede bremser, skal du jævnligt tjekke dem, så du ikke risikerer bøder, hvis de viser sig at være defekte under et polititjek.

Priserne varierer

Prisen på montering af anhængertræk varierer, alt efter hvilken bil du har. Ejer du en Citroën, kommer du i gennemsnit til at betale knap 1.000 kroner mere, end hvis du skal have monteret et træk på din Toyota. I gennemsnit betaler bilejere 4.858 kroner for at få monteret et anhængertræk. Når du indhenter et tilbud hos et værksted, skal du sikre dig at få det på skrift. På den måde har du altid et skriftligt bevis på, hvad I aftalte, så det ikke ender med at blive påstand mod påstand, når regningen skal betales.

Derudover skal du sikre dig, at der er tale om et tilbud og ikke blot et overslag. I modsætning til et tilbud er et overslag nemlig ikke bindende rent juridisk, hvorfor du kan risikere at blive snydt, hvis du ikke sørger for at indhente et skriftligt tilbud, inden bilmekanikerne går i gang med monteringen. Du kan eventuelt læse mere om priserne på anhængertræk og monteringen af dem  her. Et godt råd er at researche lidt, inden du køber, da priserne også har en tendens til at variere en del, alt efter hvilket værksted du besøger.

Husk omregistrering og forsikring

Når du har fået monteret det rigtige og godkendte anhængertræk på bilen til en god pris, skal du huske at omregistrere din bil. Har du fået hjælp til monteringen af et professionelt og godkendt værksted, kræver det blot en erklæring med værkstedets underskrift, hvorefter du afleverer det til nærmeste synshal. Har du selv monteret anhængertrækket, skal du sørge for at få monteringen tilset og godkendt.

Når alt er blevet monteret og godkendt, er du næsten klar til at tage på tur med campingvognen eller køre haveaffaldet på lossepladsen. Dog skal du huske at opdatere din forsikring. Når man kører rundt i en bil med anhængertræk, er det nemlig lovpligtigt, at man har en udvidet ansvarsforsikring. Man tegner simpelthen en selvstændig forsikring på påhængskøretøjet, så man er dækket ind, hvis der sker et uheld med påhængskøretøjet.

Bliv den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*