Kør sommeren sikkert i møde – 7 råd

Bildaek

Vi er så småt på vej ind i maj, og det betyder, at sommeren efterhånden banker på. Forhåbentlig har du allerede skiftet til sommerdæk eller helårsdæk, som vi anbefalede i et tidligere blogindlæg, men vil du gerne køre sommeren trygt og sikkert i møde, er der en lang række andre ting, du bør være opmærksom på. I denne guide får du 7 tips til, hvad du skal være opmærksom på i sommermåneden, når det kommer til din bil.

1. Dæk og dæktryk

Det kan ikke siges ofte nok – det er vigtigste råd af dem alle er at få monteret sommerdæk på bilen. Kører du i vinterdæk om sommeren, er din bremselængde betydeligt længere, og desuden bruger de væsentligt mere brændstof end sommerdæk, der er fremstillet med henblik på kørsel på tør vej.

I forbindelse med et dækskifte er det en rigtig god idé at tjekke mønsterdybden på dine dæk, der skal være minimum 1,6 millimeter. Endvidere bør du sikre dig et tilstrækkeligt dæktryk, som er en forudsætning for et effektiv vejgreb.

2. Motorolie

Hvornår har du sidst tjekket din bils oliestand? Det er uhyre vigtigt, at din bil har tilstrækkeligt med motorolie på, som sikrer, at motoren ikke brænder sammen. Som tommelfingerregel bør du tjekke oliestanden for hver 1.000 km, og “sommertjekket” er en god anledning til at tjekke efter.

3. Aircondition

Selvom det danske vejr er notorisk pålideligt, når det kommer til at være upålideligt, kan sommermånederne sagtens snige sig over 25 grader. Her er det rart at kunne tænde for bilens aircondition og køle kabinen ned, men har du ikke renset klimaanlægget, kan du være uheldig, at det enten ikke virker eller lugter fælt. Brug lejligheden til at rense din bils aircondition – det er ganske nemt.

4. Lygter

Det siger sig selv, at bilens lygter er afgørende for trafiksikkerheden, og derfor bør du naturligvis sikre dig, at samtlige lys fungerer og opfylder Færdselslovens lovkrav. Såfremt en eller flere lygter er defekte, bør du svinge forbi dit lokale værksted og få dem skiftet, hvis du ikke selv har erfaring med lygteskift.

5. Kølervæske

Her kan de fleste være med. Skal du sydpå på bilferie, er det ikke usandsynligt, at du kommer til at sidde i kø, hvilket er hårdt for bilens kølersystem. Det er derfor vigtigt at skifte eller efterfylde kølevæsken inden afrejse. Du kan med fordel bruge kølervæske, der er frostsikret, selvom det er sommer. Dette korrosionssikrer dit kølesystem.

6. Bremser

Uforudsete situationer kan opstå når som helst, og i vådt føre kan smurte og velfungerende bremser være forskellen mellem liv og død. Vinteren, herunder særligt kulde og vejsalt, kan have været hård ved dine bremser, hvorfor du med fordel kan gå dine bremser efter i sømmene og undersøge, om jernet er plaget af rust. Er dette tilfældet, bør du eller din mekaniker få dem smurt eller skiftet, hvis dette er nødvendigt. Du kan tillige kontrollere dine bremser ved at bremse hårdt op ved 30 km/t. Holder bilen stille inden for 6 meter, er du som udgangspunkt på den sikre side.

7. Bremsevæske

Det afsluttende råd er simpelt – sørg for at tjekke, om din bil har påfyldt rigeligt med bremsevæske. Skal du køre langt, kan der nemlig ske det, at der optages luft i bremsevæsken. Dette medfører, at væskens kogepunkt sænkes betydeligt, og ved en stor/konstant belastning af bremserne, kan væsken blive så varm, at den koger – i så fald vil dine bremser ikke virke.

Vi håber, du har kunnet bruge ovenstående tips og ønsker alle bilister en god og sikker sommer.

Bliv den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*