Guide: Sådan tjekker du, om dine dæk kan køre en sæson mere

Alot of tires

Hvis du ikke allerede har skiftet fra sommerdæk til vinterdæk på bilen, er det i den grad tid til at gøre dette nu! Vinteren banker nemlig på døren, og alle bilister kan se frem til frost- og sneglatte veje lige om lidt. Rigtig mange danskere venter med at skifte til vinterdæk på bilen til sidste øjeblik, og det betyder ofte, at de lidt for slidte vinterdæk får lov til at køre en sæson mere på vejene, selvom de burde være skiftet ud. Men det behøver ikke at være nogen dyr eller bøvlet affære at købe nye vinterdæk, da mange onlineforhandlere har meget billigere priser end de traditionelle autoværksteder og dækcentre landet over. Du kan bestille her – så er du garanteret billige priser og kvalitetsdæk.

Læs videre, hvor vi guider dig igennem et dæktjek, så du kan køre sikkert på de glatte veje hele vinteren, men også køre sikkert i sommermånederne, når sommerdækkene skal findes frem fra vinterhi. Det er nemlig de helt samme ting, du skal være på udkig efter, ligegyldigt om det er sommer- eller vinterdæk.

Dækmønster

Først og fremmest skal du tjekke, om dækmønstret på dine dæk lever op til de lovmæssige 1,6 millimeter. Det betyder, at dækmønstret ikke må være slidt så meget ned, at dybden i mønstret er under 1,6 mm. Rigtig mange fagpersoner og blandt andet FDM anbefaler dog, at dækmønsteret ikke kommer under 3 mm. Det er altså op til dig at vurdere, hvor dybt et dækmønster du gerne vil have på bilen. Det er utrolig nemt og hurtigt at tjekke dækmønstret, for i alle dæk sidder en lille indikator, der stikker 1,6 mm op fra slidbanens bund. Og i mange nyere dæk sidder også en indikator ved 3 mm. Her kan du nemt se, hvor slidte dine dæk er.

Gummiets tilstand

Det er også vigtigt, at du husker at tjekke, om dækkene er mørnet. Du er ikke i tvivl, hvis dette er tilfældet, for dækket vil nærmest smuldre i hænderne på dig og være fyldt med små revner. Hvis dette er tilfældet, bør du altid bortskaffe dækkene og købe spritnye. Så er du sikker på, at du kører sikkert på vejene.

Slitage på dækkene

Hvis du kommer frem til den konklusion, at dækkene godt kan køre en sæson mere på vejene, og dækmønstret overholder de lovmæssige 1,6 mm, er det tid til at tjekke, hvordan dækkene er slidte. Det kan nemlig afsløre meget om din kørsel og bilens tilstand. Hvis dine dæk er meget slidte på midten, betyder det, at dækkene muligvis har for meget luft i sig. Hvis dækkene derimod er ujævnt slidt på alle fire dæk, så kan bilen trænge til en afbalancering og sporing. Og hvis det kun er de forreste dæk, der er slidte på ydersiden, kan det indikere, at du kører for hurtigt rundt i sving.

Du vil desuden opdage, at dine dæk med al sandsynlighed er mest slidte på fordækkene – men bare rolig, det er helt normalt. Du kan derfor gøre klogt i at skifte dine dæk rundt på bilen, såfremt alle fire dæk er samme størrelse, da det ellers ikke er lovligt. Så kan du nemlig forlænge levetiden mærkbart på dine dæk.

Bliv den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*