Farvel vinter – goddag sommerdæk

Daek

Kalenderen siger snart april, og selvom temperaturen ikke helt retfærdiggør, at du finder havemøbler og grill frem endnu og nyder en Amarone på terrassen i shorts og t-shirt, er sagen en anden, når snakken falder på bilens dæk. Vinteren har i år været forholdsvis mild med lejlighedsvise snefald, og da vi nu efterhånden skriver forår, er det så småt på tide at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. I denne artikel har vi samlet gode råd og tips til, hvorfor du bør huske at skifte dæktype.

Undgå unødvendigt slid på dine vinterdæk

Selvom det i Danmark ikke er ulovligt at køre med sommerdæk om vinteren, er de fleste bilister heldigvis opmærksomme på den unødvendige risiko, man udsætter sig selv og andre for i forbindelse hermed. Denne risiko gælder dog delvist også den anden vej – bruger du vinterdæk i sommermånederne, er bremselængden længere, svingeegenskaberne dårligere og brændstofforbruget højere, end hvis du skifter til sommerdæk. Ifølge tal fra det tyske bilmagasin Auto Motor und Sport har vinterdæk ca. 15 % længere bremselængde under varmere forhold, mens vejgrebet er hele 10 % ringere. Tillige er rullemodstanden ca. 15 % højere, hvilket resulterer i et markant højere brændstofforbrug.

Derudover slider du unødvendigt på dine vinterdæk, særligt hvis de bruges i sommermånederne. Dette kan i værste fald betyde, at dækkene er ubrugelige, når vinteren atter banker på. En undersøgelse fra Dækimportørforeningen viser, at 400.000 personbilejere i 2016 kørte med vinterdæk sommeren over svarende til godt og vel 18 % af samtlige bilister, hvilket er uændret fra året før.

Hvornår skal jeg skifte til sommerdæk?

Der er ikke nogen eksakt facitliste for, hvornår du skal skifte til sommerdæk. Som udgangspunkt er april dog ganske oplagt ifølge FDM, idet risikoen for sne, slud og isglatteveje falder betragteligt. Det er dog vigtigt at huske, at tidspunktet afhænger af vejr- og temperaturforholdene. Venter du til påske, kan du dog med ro i sindet skifte til sommerdæk.

Har du planer om at køre på ferie i udlandet, skal du dog være opmærksom på, at der kan gælde andre regler. Det er eksempelvis lovpligtigt at benytte vinterdæk i tilfælde af vintervejr i Sverige helt frem til den 31. marts, og i Østrig, der er et populært feriemål, skal bilen være udstyret med vinterdæk til den 15. april, hvis vejene er dækket af sne eller is.

Helårsdæk – et populært alternativ

Er du glemsom, eller ønsker du blot at slippe for bøvlet i forbindelse med skift fra vinter- til sommerdæk, kan du gøre som mange andre danskere og benytte helårsdæk i stedet. Helårdsdæk har længe haft et lettere blakket ry blandt bil- og dækeksperter, der har betegnet dem som en ”halvdårlig” løsning eller et kompromis. Ikke desto mindre har en række tests af forskellige helårsdæk vist, at dækproducenterne efterhånden har formået at fremstille flere ganske fornuftige dæk, der på sin vis kan være et fint alternativ til sommer- og vinterdæk. Du kan læse mere om disse tests her og vurdere, om helårsdæk er den rette løsning for dig. Find i øvrigt både sommer-, vinter- og helårsdæk på https://tirendo.dk.

Bliv den første til at kommentere

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*